České dezerty – poklad národní kuchyně


Zákusky, moučníky a dezerty tvoří podstatnou část našeho kulturního dědictví v oblasti gastronomie. Mnohé z těchto sladkostí jsou nejen chutné, ale jsou i spojovány s různými zvyky, tradicemi a oslavami. Podívejme se, které české zákusky neodmyslitelně patří k české gastronomii.

Tradiční koláče

Jedním z nejznámějších českých dezertů jsou koláče. Existuje jich skutečně mnoho. Většinou se jedná o malé, kulaté pečivo, které se plní různými náplněmi. Známé jsou především na Moravě. Koláče mají vláčné a měkké těsto a nejrůznější náplně. Tvarohové, makové, ovocné nebo povidlové.

štrůdl

Bábovka

Bábovka je další z ikonických českých dezertů. Tvoří se z různých variací těsta, například vanilkového, ořechového, čokoládového. Peče se ve formě, která má svůj charakteristický tvar. V Česku se bere jako symbol pohostinnosti a často se servíruje ke kávě nebo čaji v případě návštěvy.

Štrúdl

Jablečný závin je v Česku velmi oblíbený. Jedná se listové těsto, které je plněné jablky, skořicí, cukrem a případně dalšími ingrediencemi, jako jsou rozinky nebo ořechy. Těsto je obvykle tenké a náplň velmi bohatá. Podává se posypaný moučkovým cukrem a doplnit se může o šlehačku a vanilkovou zmrzlinu.

Špičky

Špičky jsou jedny z nejoblíbenějších českých zákusků. Vyznačují se svou charakteristickou pyramidovou formou. Obvykle mají piškotový základ, na který se postaví pyramida z čokoládového krému. Ten se poté ještě naplní náplní z vaječného likéru. Celá špička se pak potáhne čokoládovou polevou.

buchty

Buchty

Buchty jsou ikonou nejen české kuchyně, ale často se vyskytují i v českých pohádkách. Vytváří se z kynutého těsta, z kterého se tvoří kousky, které plníme nejrůznějšími náplněmi. Nejoblíbenější náplně jsou povidlové, tvarohové, makové, ořechové nebo ovocné.

Větrník

Větrník je další z oblíbených českých zákusků. Základ tvoří odpalované těsto, které se rozřízne a plní se štědrou vrstvou krému dvojího druhu. Jeden vanilkový, druhý karamelový. Vrchní část odpalovaného těsta se poté potáhne vrstvou karamelu, což dodává větrníku lesklý a neodolatelný vzhled